· 

Donna's pindakaasplaattaart

Donna's pindakaasplaattaart


Donna Hay: mijn grote inspiratie op bakgebied. Er is weinig zoets van haar wat ik nog niet geprobeerd heb te maken. En gek genoeg lukken haar recepten altijd wonderbaarlijk goed. Call it magic, betoverd ben ik zeker! En ik heb nog niet zolang geleden ook de enorme eer gehad om haar te mogen ontmoeten tijdens de presentatie van haar nieuwste boek Modern Baking. Ik was zo onder de indruk van het geheel dat ik heel timide was. Ik had wel 1000 dingen willen vragen, maar zat eigenlijk alleen maar stilletjes toe te kijken hoe anderen de vragen stelden die ik ook bedacht had :-) Net als Donna zelf zijn haar recepten makkelijk en toegankelijk en gelukkig hoef je er over het algemeen ook geen hele dure ingrediënten voor aan te schaffen. Het meeste heb je zelfs waarschijnlijk al gewoon in je keukenkastje staan!

 

Deze pindakaasplaattaart met chocolade komt uit haar boek Life in Balance. Sowieso een heel fijn boek met een mooie variatie in hartige en zoete gerechten die allemaal nét wat verantwoorder zijn dan gewoonlijk. Als je dan toch wilt snoepen zeg maar..

 

Ik maak de taart vaak in het weekend en dan kan ik er de hele week van eten, want je hebt meteen veeeel (te veel).

Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat ik daarna ook wel even aan mijn max zit wat pindakaas betreft, want die smaak overheerst nogal. Voordeel is wel weer dat, wanneer je er een stukje van als tussendoortje neemt, je meteen genoeg hebt tot aan het avondeten, want het is behoorlijk machtig van smaak. Hoe dan ook; deze pindakaasplaattaart is absoluut de moeite waard om een keertje te maken! Dus waar wacht je op?

 

Happy baking!

 

Caroline

 

 

Ingrediënten:

 

120 gr. amandelmeel

40 gr. gedroogde geraspte kokos

6 verse dadels zonder pitten

60 gr. kokosolie, gesmolten

 

Voor de vulling:

 

210 gr. pindakaas zonder stukjes noot

8 verse dadels zonder pitten

125 ml. rijstmoutstroop (een suikervervanger die je o.a. kunt kopen bij de Natuurwinkel)

 

Voor de topping:

 

35 gr. (rauwe) cacaopoeder

60 gr. kokosolie, gesmolten

125 ml. rijstmoutstroop

 

Extra nodig:

 

Rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm.

Bakpapier

Foodprocessor

 

 

 

Bereiding:

 

Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Ik vet de vorm meestal in met wat gesmolten kokosolie, want dat heb ik toch al klaar staan bij de ingrediënten.

 

Doe kokos, dadels, amandelmeel en kokosolie in de foodprocessor en draai tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over de bakvorm en druk goed aan. Zet ongeveer een half uur in de koelkast zodat het wat kan opstijven.

 

Maak ondertussen de vulling in de foodprocessor door pindakaas, rijstmoutstroop en dadels tot een gladde massa te draaien. Doe dit mengsel in je bakvorm bovenop de bodem en strijk glad. Het mengsel is heel plakkerig dus ik gebruik hiervoor altijd een lepel die ik iets vochtig maak met warm water. Dan gaat het wat makkelijker. Laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

 

Voor de topping roer je cacao, olie en rijstmoutstroop au bain marie tot een glad geheel. Heb je geen au bain marie pan? Dan kun je een klein formaat pan in een groter formaat pan zetten.Laat de oortjes van de kleine pan steunen op de rand van de grote pan. In de grote pan laat je een klein laagje water koken. Let op dat de kleine pan het water net niet raakt, anders verbrandt de chocolade. Giet vervolgens het chocolademengsel over de taart.

 

Laat het geheel minimaal 3-4 uur opstijven en snijd er dan stukjes van. De grootte kun je uiteraard helemaal zelf bepalen, maar zoals ik al zei is de taart best machtig :-)

 

Laat de taart niet te zacht worden als je deze wilt eten, want hoe zachter de taart, hoe plakkeriger deze is en dat eet niet fijn. Meteen uit de koelkast is eigenlijk het beste!