· 

Madeleines met blauwe bessen

Madeleines met blauwe bessen


Ah oui! Madeleines! Dit heerlijke, zachte Franse cakeje in de vorm van een schelpje ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is tegelijkertijd ook ontzettend veelzijdig. Wanneer je een goed basisrecept hebt, dan kun je er eindeloos mee variëren.

 

Het cakeje kent zijn oorsprong in Commercy in Lotharingen. Volgens de legende zou boerin Madeleine dit cakeje gebakken hebben voor het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczynski ergens in de 18e eeuw. Ze bereidde de madeleines met wat ze op dat moment aan ingrediënten in huis had. Je moet er maar opkomen ;-) Gelukkig vergat ze niet om het recept te noteren, zodat we er tot op de dag van vandaag veel plezier van kunnen hebben!

 

In Frankrijk is het cakeje nog altijd ontzettend populair en een aantal jaar terug was het ook in Nederland ineens een trend om madeleines te bakken. Ik heb ze eigenlijk altijd al heel lekker gevonden en deel hieronder dan ook graag één van mijn favoriete recepten met jullie; de variant met blauwe bessen.

 

Traditioneel worden de madeleines gebakken in een schelpvormige bakvorm die je eigenlijk bij iedere kookwinkel wel kunt vinden. 

 

Happy baking!

 

Caroline

Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:

 

75 gram bloem

2 eieren, gesplitst in dooiers en eiwit

75 gram poedersuiker

1 eetlepel poedersuiker extra 

50 gram ongezouten roomboter plus iets extra voor het invetten van de vorm

snufje zout

1/2 vanillestokje

 

Extra ingrediënt:

 

50 gram blauwe bessen

 

 

Probeer de madeleines ook eens met geraspte citroen, cacaopoeder of gekonfijte gember!

Dit basisrecept is ideaal om mee te variëren en te experimenteren.

 

 

 

 

Bereiding:

 

Smelt de boter in een steelpannetje en laat deze iets afkoelen.

Klop ondertussen de dooiers met de suiker tot het mengsel een bleekgele kleur heeft en is verdrievoudigd in volume.

Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze toe aan het beslag.

Mix vervolgens de gesmolten boter erdoor.

 

Klop in een brandschone kom de eiwitten stijf met het snufje zout en de eetlepel poedersuiker. Voeg een ruime eetlepel stijfgeklopt eiwit toe aan het geklopte eigeelmengsel en meng dit voorzichtig met een spatel. Voeg daarna het eigeelmengsel toe aan het overige deel van het stijfgeklopte eiwit. Meng opnieuw voorzichtig met een spatel om de luchtigheid van je beslag te behouden. 

 

Zeef als laatste de bloem boven de kom en meng ook dit voorzichtig met een spatel door het beslag. Voeg als laatste de bosbessen toe en schep even om.

 

Vet je madeleinevorm in met een beetje gesmolten boter. Dit gaat het gemakkelijkst met een siliconen kwastje. Eventueel kun je de vorm nog iets bestuiven met bloem, zodat je zeker weet dat de cakejes mooi geribbeld uit de vorm komen en niet blijven plakken.

 

Vul de vormpjes voor driekwart met het beslag en bak de cakejes in een voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten op 200°C mooi goudgeel van kleur.

 

Laat ze heel even afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Laat ze op een taartrooster volledig afkoelen.