· 

Gevlochten kaneelbroodjes

Gevlochten kaneelbroodjes


Dit recept voor gevlochten kaneelbroodjes ontdekte ik jaren geleden in de Allerhande, het maandelijkse foodmagazine van de Albert Heijn. Ik herinner me dat ik dit blad altijd van voor naar achter uitploos voor leuke, lekkere en vooral makkelijke recepten. En dit recept valt absoluut in die categorie! 

 

Het meest lastige is eigenlijk het vormen (vlechten) van de broodjes. Ik geef eerlijk toe dat het mij ook nooit gelukt is om mijn haar mooi in te vlechten, dus hoe ik er bij kom dat ik dan wel deze broodjes zou kunnen vlechten is me een raadsel. Op de één of andere manier begin ik altijd heel dik en eindig heel dun. Prima voor je haar zou je denken, maar mijn broodjes heb ik liever aan beide kanten gelijk. Even oefenen dus nog hierop!

 

Maar dan die geur! Die is alle vlecht-stress meer dan waard :-) De geur van versgebakken brood in je huis is bijna niet te evenaren. En al helemaal niet in combinatie met de geur van kaneel. Wat mij betreft perfect voor deze tijd van het jaar! Buiten koud en guur, binnen lekker knus en warm zodat je broodjes optimaal kunnen rijzen en jij het ultieme gezelligheidsgevoel krijgt terwijl je daarop wacht. Om de broodjes een beetje bite mee te geven zijn er aan het recept pecannoten toegevoegd. Voor mensen die niet zo dol zijn op (pecan)noten; deze kun je weglaten of eventueel vervangen door andere noten zoals bijvoorbeeld walnoten.

 

Happy baking!

 

Caroline

 

 

 

 

Ingrediënten voor 8 stuks:

 

140 gr. pecannoten (ongebrand en ongezouten)

(eventueel weg te laten of te vervangen door andere nootjes)

500 gr. bloem

7 gr. gedroogde gist

45 gr. ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

2 tl. fijn zeezout

8 el. fijne kristalsuiker

4 eieren 

4 tl. kaneelpoeder

 

De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al gewoon in je voorraadkast, wel zo makkelijk!

 

 

Bereiding:

 

Hak als eerste de noten grof. Neem vervolgens een ruime kom en doe daarin de bloem, gist, boter, zeezout, 1 ei en 2 tl. fijne kristalsuiker. Voeg daar 250 ml. lauwwarm water aan toe en de grofgehakte noten. 

Kneed de ingrediënten in ongeveer 10 minuten tot een elastisch deeg. Dit gaat het snelst en het makkelijkst met de keukenmachine, maar het kan natuurlijk ook met de hand.

 

Vet een ruime kom in met olijfolie en vorm een bal van het deeg. Doe deze deegbal in de ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek of met een stuk vershoudfolie die je hebt ingevet met olijfolie. Laat het deeg ongeveer één uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. 

 

Kneed vervolgens het deeg even kort met de hand door en verdeel het in 8 gelijke stukken. Deze stukken verdeel je weer in ieder 3 strengen van ongeveer 10 cm lang en deze leg je op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Splits de overige eieren en klop de dooiers los met 1 tl water. Het eiwit gebruik je niet. Maak hier iets anders mee zoals meringues of een lekkere omelet. Meng de rest van de suiker met de kaneel. Bestrijk de strengen deeg met ei met behulp van een bakkwastje. 

 

Verdeel de kaneelsuiker over je werkblad en rol de deegstrengen erdoor.

 

 

 

Dan het lastigste deel (voor mij in ieder geval ;-) Leg drie strengen naast elkaar en maak boven aan elkaar vast. Vlecht de broodjes als volgt: leg de rechterstreng over de middelste en vervolgens de linkerstreng over de middelste. Vlecht zo door tot het uiteinde en druk goed vast. Rol het uiteinde eventueel iets onder het broodje zodat je het niet ziet. 

 

Leg op je bakplaat en dek opnieuw af met ingevet vershoudfolie of een vochtige theedoek. Laat nog één uur rijzen. 

 

Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwijder het folie of de doek en bak je broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster óf doe net als ik en besmeer de nog warme broodjes dik met gezouten roomboter en geniet ervan!

 

Deze broodjes zijn een absolute favoriet bij ieder uitgebreid (feest)ontbijt of bij een lekkere brunch. Kinderen zijn er ook dol op en ik kan ze geen ongelijk geven :-) Ze zijn heerlijk zó uit het vuistje of besmeerd met roomboter en bestrooid met nog wat extra kaneelsuiker. Ze zijn ook erg leuk om iemand cadeau te doen trouwens! Pak ze in met bakpapier en versier met touw en zelfgemaakte hangtags. Geef er eventueel nog een schattig klein potje met kaneelsuiker bij cadeau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Simone (zaterdag, 01 december 2018 06:22)

    Jaaaa!! Leuk en mooi je eerste blog! �